A nagy GDPR-összefoglaló

 

A nyakunkon az EU új adatvédelmi rendelete, a GDPR, így, ha Te is végzel online tevékenységeket, amik adatgyűjtésnek minősülnek (pl. e-mail címek gyűjtése), akkor lassan ideje komolyan foglalkoznod a témával. Hogy ebben segítségedre legyünk, elkészítettünk Neked egy összefoglalót, amiben a GDPR-ral kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat gyűjtöttük össze.

Magáról a GDPR-ról egyébként már írtunk egy terjedelmesebb cikket, amit IDE kattintva elolvashatsz.

Az összefoglalónkat IDE kattintva tudod letölteni. 

Mielőtt azonban tovább mennénk, nézzünk meg pár gyakran feltett kérdést a GDPR-ral kapcsolatban. Ez segíteni fog abban, hogy jobban megértsd az összefoglalónkat.

 

GYIK 

Mi számít személyes adatnak? 

Bármilyen olyan információ, amely közvetve vagy közvetlenül alkamas az adatgyűjtés alanyainak beazonosítására. Személyes adatnak minősül például az illető neve, fényképe, e-mail címe, banki adatai, szociális médiára posztolt bejegyzései, egészségügyi adatai vagy akár egy IP cím is.

 

Mi a különbség az adatkezelő és az adatfeldolgozó között? 

Az adatkezelő az a fél, amely meghatározza a begyűjtött személyes adatok felhasználásának okát és célját, míg az adatfeldolgozó az, amely az adatkezelő nevében a személyes adatok feldolgozásáért (pl. tárolásáért) felel. Átlagos, online tevékenységeket (pl. e-mail címek gyűjtése vagy remarketing kampányok használata) végző vállalkozóként minden nagyon nagy valószínűséggel adatkezelőnek fogsz minősülni.

 

Mindenképp szükségem lesz adatvédelmi biztosra?

Nem feltétlen. Összesen 3 esetben lesz szükséges egy adatvédelmi biztos kinevezése: a) állami hatósági szervek esetében b) olyan Vállalkozások esetében, ahol nagy mennyiségű személyes adatot kezelnek c) olyan Vállalkozások esetében, ahol nagy mennyiségű érzékeny személyes adatot kezelnek. Amennyiben a vállalkozásod egyik kategóriába sem esik bele, nem szükséges adatvédelmi biztost kinevezned.

 


Itthon milyen szerv felel a törvények betartatásáért?

Magyarországon továbbra is a Nemzetvédelmi Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) lesz felelős az adatvédelmi törvények betartatásáért. Fontos megjegyeznünk, hogy a GDPR bevezetése után NAIH-számra már nem lesz szükséged. Az adatlopási kísérleteket a NAIH felé kell jelentened majd, legfeljebb 72 órán belül.

Készen állsz, hogy letöltsd a képes GDPR-összefoglalónk? Nincs más dolgod, mint kattints IDE, és már landol is Nálad!

#Kommunikáció
#Süti
#Cookie
#Vállalkozás
#Weboldal


mi ez?
A marketing, grafika és a webfejlesztése világa napról napra változik. Legyél naprakész és látogass el hétről hétre blog oldalunkra és kövesd nyomon nagyszerű bejegyzéseinket, hogy ne maradj le semmi érdekesről. A tartalmas cikkekk mellett esettanulmányokat, praktikus ötleteket, mini térningeket és lépésről lépésre tartalmakat is megtalálhatsz. Jó böngészést kívánunk!