Így használd az élő videózást marketing célokra

 

Amikor pár éve megjelent a Facebookon az élő közvetítés lehetősége, senki sem gondolta volna 2018-ra ez lesz az egyik legdinamikusabban fejlődő marketing eszköz egy brand kiépítéséhez.

 

A nagyobb márkák azonban viszonylag hamar kaptak a lehetőségen és azóta is hatalmas sikerrel használják az „élőzést” tartalommarketing célokra. Mára aranykorát éli és egyszerűen kár nem élni vele! Ezek után joggal teheted fel a kérdést:

 

„De ez mégis hogy működhet?”

Először is vegyük át sorban az előnyeit.

 

Nos, a legfontosabb talán az, hogy tulajdonképpen ingyen van, hiszen egy jobb telefon és stabil internetkapcsolat segítségével meg is vagyunk. Nyilván érdemes előbb-utóbb profi felszereléssel dolgozni, de kezdésnek ez is megteszi.

 

A másik legfontosabb előnye, hogy viszonylag egyszerűen juthat el hatalmas közönséghez. Egyrészt az élő videód bekerül például a Facebook video feed-jébe , másrészt ha érdekes a videó, akkor osztani fogják.

 

A harmadik nagyon fontos előnye pedig az, hogy képes egy „baráti” köteléket kialakítani a vevőiddel. Ezeknek az élő videóknak az egyik legnagyobb előnye, hogy lényegében ledobod a komoly, céges „maszkot” és sokkal közvetlenebb módon lépsz kapcsolatba a közönségeddel. 

 

És végül negyedikként a tény, hogy az élőzés kihasznál egy erőteljes pszichológiai rugót, aminek nagyon nehéz ellenállni. Ez a FoMO, azaz a Fear of Missing Out esete, ami magyarul nagyjából annyit jelent, hogy félelem attól, hogy kimaradunk valamiből.

 

Biztosan észrevetted már, hogy olyan élő videókra is kattintasz, ami valójában nem is különösebben érdekel. Látod a kis piros gömböt, tudod, hogy élőben folyik és hajt a kíváncsiság. Ez a FoMO működés közben.

 

Ilyen élő videók hozzák a megtekintéseket

Sok brand meglepően kreatív módokon használja az élő videózást, azonban Neked nem kell megváltanod a világot. Elég, ha azt csinálod, ami garantáltan működik. Ilyen például az...

 

Események közvetítése 

Tegyük fel, hogy a startupoddal meghívást kapsz egy menő termék expora, ahol bemutatjátok a legkirályabb termékeiteket.

 

Egy ilyen esemény tökéletes arra, hogy megoszd az emberekkel. Nem véletlen, hogy olyan nagy márkák, mint a Starbucks is erőszeretettel jelennek meg például zenei rendezvényeken.

 

Kérdezz-felelek (Q&A) 

A kérdezz-felelek az egyik legnépszerűbb formája a marketingcélú élő videózásnak.

 

A felállás nagyon egyszerű: az élő videó során a felhasználók kommentek formájában tesznek fel kérdéseket, Te pedig megválaszolod azokat. Kiváló módszer ez arra, hogy már-már baráti kapcsolatba kerülj a közönségeddel.

 

Termékbejelentések 

Ha nagyszabású termékbejelentésre készülsz, akkor érdemes megfontolnod az esemény közvetítését. A Nissan például 2016-ban az első autógyártók között volt, akik élőben közvetítették a Nissan Maxima bemutatóját – hatalmas sikerrel.

 

Végezetül 

Ebből a cikkből megtanulhattad, hogy hogyan működik a marketingcélú élő videózás és bemutattunk pár módszert is, amit bizonyítottan működnek. Teljesen mindegy, hogy Facebookon vagy Instagramon élőzöl: működni fog. Foglaljuk is össze!

 

Az élő videózás azért alkalmas a branded kiépítésére, mert:

 

  • Olcsó, csupán egy telefon és internetkapcsolat kell hozzá, bár később nem árt profi felszerelésre váltanod
  • Képes futótűzként terjedni a közösségi oldalakon
  • Mélyíti a branded és a közönséged közti kapcsolatot, így növeli az eladásaid, tehát a profitot is
  • Kihasznál egy ősidők óta bennünk szunnyadó pszichológiai rugót, így nem könnyű ellenállni neki

 

Az élő videózás jó kezekben egy rendkívül hatékony marketing eszköz és már sokezer vállalkozásnak segített növelni a vásárlói körét. Mindenképp tegyél vele egy próbát, hiszen lehet, hogy a konkurenciád épp most kezdi kiaknázni a benne rejlő lehetőségeket. Ne kockáztass meg egy esetleges lemaradást.

 

Sok sikert az élőzéshez, hajrá!

 

#Közösség
#Brand
#Videómarketing
#LiveStreaming
#Instagram
#Facebook


mi ez?
A marketing, grafika és a webfejlesztése világa napról napra változik. Legyél naprakész és látogass el hétről hétre blog oldalunkra és kövesd nyomon nagyszerű bejegyzéseinket, hogy ne maradj le semmi érdekesről. A tartalmas cikkekk mellett esettanulmányokat, praktikus ötleteket, mini térningeket és lépésről lépésre tartalmakat is megtalálhatsz. Jó böngészést kívánunk!