Legyen mobilbarát weboldalad

Szinte kivétel nélkül mindegyik mobil eszközökről szóló bejegyzésünkben megemlítjük: az utóbbi időben olyan mértékben terjedtek el a mobil eszközök, hogy a felhasználók jelentős többsége a kifejezetten erre a célra készült laptopját, PC-jét már szinte nem is használja böngészésre. Ennek az "apró" vonzata, hogy minden netes tartalomnak mobil barátnak kell (muszáj) lennie. De mégis mitől lesz a weboldalad mobilbarát?

 

A mobilok kijelzője nyilvánvalóan sokkal, de sokkal kisebb, mint pl. egy átlagos 16,5” laptopé. Kezelését tekintve is eltérő, hiszen a hordozható mobil eszközökhöz nagyon ritkán csatlakoztatunk egeret és billentyűzetet, így a navigálás az ujjaink segítségével, simogatással és rábökéssel történik. Ebből adódóan egy részletesen kidolgozott, jól összerakott honlap az ujjaink segítségével nehezen lenne kezelhető. A weboldalad attól lesz mobilbarát, hogy a mobil eszközök és a számítógépek közti hidat ledöntve egy olyan struktúrát alkalmaz, amely mindkét felhasználói platformon könnyű kezelhetőséget biztosít. A vállalkozások számára már szinte nélkülözhetetlen, hogy a weboldal a legtöbb platformon elérhető legyen.

 

Mi az a reszponzív weboldal? 

A reszponzív weboldal legfőbb ismertető jele, hogy tökéletesen alkalmazkodik az aktuális kijelző felbontáshoz, így az okostelefonról az egyszerű PC kijelzőig minden platformon optimális olvashatóságot és kezelhetőséget biztosít.

 

Próbáld ki Te is! Fogd meg a böngésződ szélét és kezd el a lap közepe felé húzni az egeret, majd tedd meg ezt ugyan úgy az ellenkező irányba. Látni fogod, hogy összenyomva, majd széthúzva miként alakul át a weboldal szerkezete. Ugyan ezt a szisztémát alkalmazza a gyakorlatban is, mikor az okos eszközök kijelzőjére igazodik.

  

A mobil keresőoptimalizálás

A 2017-es évben külön figyelmet kap a SEO eszközök körében a weboldalak mobil változata. Idén egy új alkalmazás kerül beépítésre a Google keresőoptimalizáló szoftverébe, a Google mobil index. Nagy mértékben befolyásolja majd a találati listán felsorakozott weboldalak helyezését, hogy az rendelkezik-e mobilbarát felülettel, avagy sem. Azok az oldalak, amelyek nem felelnek meg az algoritmusban felállított kritériumoknak, a Google hátrányban részesíti, és a találati lista alsóbb rétegeiben lesznek csak elérhetőek. A kutatások szerint a Google keresések, mintegy 80%-ban mobilbarát honlapok kerülnek az első három helyre. Az adatok szerint az is nyilvánvalóvá válik, hogy vannak olyan jól megtervezett, nem mobilbarát weboldalak is, amelyek ezt, az amúgy súlyos elvárást megkerülve képesek dobogós helyezést elérni.

 

Ne kövesd el a következő hibákat

Felejtsd el a flash alapú tartalmakat!  Az okos eszközök nagy része már alapértelmezetten nem tartalmazza a megjelenítéséhez és lejátszásához szükséges szoftvereket.

Reszponzív oldalak tervezésénél figyelj oda a méretezésre. A mobilos felhasználók számára nagyon idegesítő tud lenni, ha az olvashatóság érdekében rá kell nagyítani a weboldal szövegére. Ennél is bosszantóbb, mikor az oldalon szereplő linket nem lehet megnyitni, vagy egymáshoz olyan közel vannak elhelyezve a gombok, hogy komoly odafigyelés szükséges ahhoz, hogy a kiválasztott hivatkozást megnyissuk.

Fontos, hogy megfelelő webfejlesztővel dolgozz, hiszen reszponzív és reszponzív között is van különbség! A Google ingyenes mobilbarát tesztet felületet biztosít, hogy megtudd mennyire mobilbarát a weboldalad, melyet IDE kattintva érsz el.

#Design
#Siker
#OnlineMarketing
#Weboldal
#Mobilbarát
#Videó
#Online
#Brand
#Reszponzív
#Google
#Platform
#Fotó
#SEO


mi ez?
A marketing, grafika és a webfejlesztése világa napról napra változik. Legyél naprakész és látogass el hétről hétre blog oldalunkra és kövesd nyomon nagyszerű bejegyzéseinket, hogy ne maradj le semmi érdekesről. A tartalmas cikkekk mellett esettanulmányokat, praktikus ötleteket, mini térningeket és lépésről lépésre tartalmakat is megtalálhatsz. Jó böngészést kívánunk!