Legyen saját mobilalkalmazásod!

A mobilalkalmazás készítés lassan már nem csak presztízs kérdése. Napról napra nő azon innovatív vállalkozások száma, akik mobil applikációval próbálják meg elérni a célközönségüket. Az ilyen appoknak megvan az előnye, azonban bőven akad negatívuma is. A továbbiakban ezt fogjuk most kicsit részletesebben kivesézni.

 

A platform

Ugye azzal teljes mértékben tisztában vagyunk, hogy a mobil rendszerek piacát két nagy márka uralja. Az egyik a Goggle, az Androiddal, a másik az Apple, az iOS-el. Jelenleg nincsenek feltörőben lévő mobil operációs rendszerek, így a fejlesztéssel csupán erre a két platformra kell koncentrálnunk. Mivel mindkét systemnek kifejezetten nagy a felhasználói tábora, így ha mobil alkalmazás fejlesztésére adnánk a fejünk, a két rendszer közül nem ajánlott kihagyni egyiket sem. Ha már időt, energiát és pénzt fektetünk az tökéletes app fejlesztésébe, akkor tegyük azt mindenki számára elérhetővé.

 

Miért lehet szükség a mobilalkalmazás fejlesztésére?

Az okostelefonunk a mindennapi életünk, apró áramkörökből felépített elektronikus része. Az emberek mobilfüggővé váltak. Telefonunk, tabletünk vagy iPadünk kijelzőjét meredten bámulva hajtjuk álomra a fejünket és kelünk fel a kora reggeli órákban. Folyamatosan kézben van az ebédnél, TV-zés közben és még a mellékhelyiséget sem látogatjuk meg nélküle. Hogy ez mennyire normális, az egy másik téma, egy azonban biztos, ha el akarod érni a célközönséged, azt ezen keresztül az apró kütyün keresztül biztosan megteheted. Persze ezen kívül is rengeteg formában kivitelezhető a folyamat, azonban most maradjunk az applikáció lehetőségénél.

 

Ingyenesen, vagy még olcsóbban? - Az ár és az indíttatás

Az ár értékének meghatározása attól függ, hogy mi az alkalmazás célja. Közvetlenül vagy közvetetten szeretnénk vele pénzt keresni? Ha azt szeretnénk, hogy maga az alkalmazás hozza a bevételt, nyilvánvalóan a fizetős megoldást kell választanunk, ha azonban a hírnevünket, a befolyásosságunkat és a márkánk piaci elhelyezkedését szeretnénk növelni, az ingyenes megoldás lehet a nyerő. Így nem közvetlen hasznot hoz, inkább az ismertségi körünket növeljük a segítségével

 

Létezik egy köztes megoldás, mikor a letöltésér, illetve az alapvető funkciókért nem fizet a felhasználó, azonban, ha az alkalmazás extra funkcióit is szeretné használni, megvásárolhat egy bővített csomagot, amely tartalmazza a teljes funkciókínálatot.

 

Felejtsd el, teljesen haszontalan!

Az okostelefonok és az egyéb mobileszközök méretéből adódóan alkalmatlanok a rengeteg beviteli mezőt tartalmazó alkalmazás kezelésére. Sajnos a kijelző méret és a virtuális billentyűzet korlátozza az ehhez hasonló feladatok ellátását. A nehézkes használhatóság rontja a felhasználói élményt és nem lesz kereslet az applikációra, így feleslegessé válik.

 

Az elmúlt években az okoseszközök rengeteget fejlődtek. Nem csak a szoftver, a hardver is hatalmas átalakuláson ment keresztül. Ma már lehet kapni eszközöket sok GB-os memóriával rendelkező változatban is. Annyi processzor maggal vannak felfegyverezve, hogy egy kezünkön nem tudjuk megszámolni, de az erős hardverrel szemben, mégis csak egy mobil készülékről beszélünk. Azonban a számítási teljesítménye meg sem közelíti a számítógépekét, így érdemes elkerülni a fokozott számításokat igénylő mobilalkalmazásokat.

 

Milyen területre érdemes mobilalkalmazást fejleszteni?

A mobilalkalmazás fejlesztése nagy szaktudást és komoly körültekintést igénylő feladat. Figyelni kell az aktuális trendekre és a folyamatosan növekvő felhasználói igényekre. Csak azért nem érdemes mobilalkalmazás fejlesztésére befektetni, hogy legyen valamink, amit senki sem használ. A app célját még a tervezővel való kapcsolatfelvétel előtt érdemes pontosan körülhatárolni. Üzleti alkalmazástípusok lehetnek a következők:

  • Weblap kiterjesztett mobilalkalmazás
  • Webáruház alkalmazás
  • Üzleti alkalmazás
  • Chat alkalmazás
  • Vendéglő, éttermi alkalmazás

 

A mobilalkalmazás, mint befektetés

A mobilalkalmazás tervezése során elsősorban nem annak árát kell, hogy figyelembe vegyük, sokkal inkább azt, hogy az alkalmazás, a felhasználók számára hasznos és használható funkciókkal legyen ellátva. Semmi sem rontja el jobban a felhasználói élményt, mint egy crashelő, bugos program, amivel néhány percet nem tudunk úgy dolgozni, hogy az ne omolna össze. Ezért ajánlott olyan fejlesztő céget választani az alkalmazásunk kivitelezésre, amely csúcsminőségű programot készít a vállalkozásunk számára.

 

Legyél ott több millió ember zsebében!

A mobilalkalmazások legnagyobb előnye, hogy folyamatos kapcsolatot tud tartani a felhasználókkal, hiszen a nap 24 órájában elérhetőek vagyunk legalább egy hordozható mobileszközről. A alkalmazás rendszeres üzeneteket küldhet a használójának, amelyről értesítést is kap, illetve az értesítési menüben is megjelenik.

#Apple
#Android
#App
#Mobilalkalmazás
#Közösség
#Platform
#Google
#Brand
#Online
#Mobilbarát
#Marketing


mi ez?
A marketing, grafika és a webfejlesztése világa napról napra változik. Legyél naprakész és látogass el hétről hétre blog oldalunkra és kövesd nyomon nagyszerű bejegyzéseinket, hogy ne maradj le semmi érdekesről. A tartalmas cikkekk mellett esettanulmányokat, praktikus ötleteket, mini térningeket és lépésről lépésre tartalmakat is megtalálhatsz. Jó böngészést kívánunk!