Miért kell Nekünk a https?

Talán nem árulunk el nagy titkot, mikor azt mondjuk, hogy a weboldalak tervezésénél és fejlesztésénél a felhasználók igényei mellett a Google által felállított irányelveknek is teljességgel eleget kell tennünk. Mivel a kereső óriás elsősorban a felhasználük igényei tartja szem előtt ezért az elsőszámú feladat mindig, hogy olyan weboldalt hozzunk létre, ami „tetszik” a potenciális vásárlóidnak és ezáltal a Google rendszerének is.

 

De miért?

Az oka nagyon egyszerű. Mit tesz a felhasználó, mikor egy adott témával kapcsolatban keresgél a neten? Fogja a böngészőjét és csak egyszerűen, kulcsszavak segítségével rákeres arra a témára, ami után kutat. A Google kereső szoftvere dönti majd el, hogy milyen weboldalakat jelenít meg a kezdőlapon.

 

Ha a Te honlapod nem felel meg, vagy nem teljes mértékben tesz eleget a Google kritériumainak, a felhasználók számára hirdetések nélkül nagy valószínűséggel láthatatlan maradsz. Nem azért, mert egyáltalán nem szerepelsz majd a találatok közt, csupán nem az első oldalon jelenik majd meg a honlapod. Mellékesen jegyeznénk csak meg, hogy a felhasználók nagytöbbsége csak elvétve kattint a következő oldal gombra, kizárólag a kezdőlapon keresgél.

 

 

 Nézzük most meg, hogy miért érdemes http helyett https alapú weboldalra váltani, lehetőleg minél hamarabb.

 

Mi a http, mi a https és mi a különbség a kettő közt?

Mindkét betűszó egy-egy hálózati protokollt takar. A http és https protokoll is a webszerverek és a böngészők közti kommunikáció megvalósítására alkalmazzák, azzal a különbséggel, hogy míg a http által küldött adatcsomagok lehallgathatóak, addig a https-nél ez a kockázat nem áll fenn, ugyanis ez a protokoll egy titkosított csatornán keresztül kommunikál.

 

Miért fontos a https alapú weboldalak alkalmazása?

A Google szerint kiemelten fontos az olyan weboldalaknál a https titkosítás használata, amelyek felhasználói adatokkal, jelszavakkal és bankkártya hozzáférhetőségekkel dolgoznak. Ahogy kicsit feljebb is említettük, a Google mindig a felhasználók kényelmes és biztonságos böngészését veszi elsősorban figyelembe. A https használata nélkül a hackerek könnyű szerrel lopják el a felhasználók személyes adatait és élhetnek vissza azokkal.

 

A Google fő célja, hogy minden weboldal https-re váltson, amiért meg is tesz minden tőle telhetőt. Mégis, hogy bírja rá a felhasználókat, hogy átálljanak? Mint mindig, minden weboldallal és Google-vel kapcsolatos témánál, itt is a keresőoptimalizálás kerül elő. Azok a weboldalak, amelyek még most is http kapcsolódási protokollt használnak, hátrébb sorolódnak a találati listán, ezáltal jóval kevesebb látogatót tudnak szerezni, mint a biztonságos kapcsolattal rendelkező társaik.

 

A http rombolja a felhasználóban kialakult bizalmat

A Google 2017 októberétől keményít csak be igazán, ugyanis etől kezdve a Chrome figyelmezteti a felhasználókat a nem biztonságos kapcsolódásra, amennyiben http protokollt alkalmazó weboldalra tévednek. Ezáltal nem csak a keresőlista élmezőnyéből marad le a http-t használó honlap, hanem a felhasználók bizalmát is elveszítheti. Az oldal elérési hivatkozása mellett a „nem biztonságos” figyelmeztetés jelenik meg, így a lapra kattintó userek bizalma is meginoghat, a weboldal pedig elveszíti az első benyomás varázsát.

 

Mára már a https protokollt használó honlapok aránya az 50%-ot is meghaladja. Az átállás idővel elkerülhetetlen lesz, így jobban teszed, ha fontolóra veszed a mihamarabbi váltást. A Google célja már most is jól kivehető. A végső elképzelés az, hogy a lehető legrövidebb időn belül, minden honlap https titkosított hálózati protokollon keresztül kommunikáljon.

#Titkosítás
#https
#http
#Domain
#SEO
#Siker
#OnlineMarketing
#Vállalkozás
#Weboldal


mi ez?
A marketing, grafika és a webfejlesztése világa napról napra változik. Legyél naprakész és látogass el hétről hétre blog oldalunkra és kövesd nyomon nagyszerű bejegyzéseinket, hogy ne maradj le semmi érdekesről. A tartalmas cikkekk mellett esettanulmányokat, praktikus ötleteket, mini térningeket és lépésről lépésre tartalmakat is megtalálhatsz. Jó böngészést kívánunk!