Te tudod, hogy mi az influencer marketing?

Napjainkban elég felkapott téma a szociális média influencerek világa. Vállalkozóként biztosan Te is összefutottál az influencer marketing kifejezéssel, azonban arról már jóval kevesebbet hallani, hogy valójában kicsodák vagy micsodák az influencerek.

 

Ebben a posztban választ kapsz erre, de azt is átbeszéljük, hogy miért működik az influencer marketing és megtudod majd, hogy a Te brand-ed is profitálhat-e belőle. Kezdjük is az alapokkal!

 

Kik az influencer-ek és mit csinálnak? 

Egyáltalán mit jelent ez a szó?

 

Az „influencer” kifejezés magyarul tulajdonképpen „befolyásolót” vagy befolyással bíró személyt jelent. Ez már önmagában sokat sejtet a dologról, nemde? Nos, dióhéjban az influencer egy – vagy több – nagyon sikeres social media oldallal (Instagram, Facebook, Twitter, Youtube stb.) rendelkező személy, nem ritkán több százezres követőtáborral.

 

Érdekes emberekről van szó, akiknek nem véletlenül van a szó szoros értelmében vett rajongótáboruk: sokszínű, izgalmas tartalmaikkal sikeresen szólítják meg a követőiket. Nem izzadságszagúak; ezek az emberek "magukat adják" és ezért ilyen sikeresek a szociális médián.

 

Az influencereket rendszerint kisebb-nagyobb brandek kérik fel arra, hogy „mention-öljék”, azaz megemlítsék egy-egy terméküket vagy szolgáltatásukat egy posztjuk vagy egy videó keretein belül. Mindezt egy nagyon hétköznapi, hihető módon teszik.

 

Miért működj együtt influencerekkel?

Az influencerek lényegében a szociális média királyai, akik óriási tömegeket képesek megszólítani minimális erőfeszítéssel. A követőik bíznak bennük, mert megosztják az életüket velük, így sokkal személyesebb lesz az egész. Ez a bizalom az, amiért ilyen népszerű az influencer marketing.

 

Ugye Te is sokkal szívesebben vennél meg egy olyan terméket, amit a kedvenc énekesed  vagy színészed ajánl? Gondoltuk! Természetesen nem kell filmssztárokban gondolkodnod, hiszen rengeteg olyan influencer van, akik már ebből élnek és több tíz- vagy százezres táboruk van.

 

Itt fontos megjegyeznünk, hogy a követők száma közel sem jelenti, hogy az adott influencer sikeres, ugyanis ma már pár kattintással bárki vehet az oldalára több tízezer fake követőt. Ezért nagyon fontos, hogy alaposan utánajárjunk a kinézett influencer-ünk hátterének, mielőtt együttműködésre adjuk a fejünk.

 

A Te branded is profitálhat belőle?

Ez teljes mértékben a márkádtól függ. Mit csinálsz? Ki a célközönséged? Milyen termékeid vagy szolgáltatásaid vannak? Melyik szakterületen tevékenykedsz? Mielőtt nekilátnál influencer-eket keresni, először ezekre a kérdésekre kell választ adnod.

 

Hogy egy egyszerű példával éljek, egy vasbetonelemeket gyártó vállalkozásnak nem lesz célszerű az influencer marketing, hiszen nagyon kevés embert hoz lázba. Ellenben például egy különleges hajfesték-brand már jóval nagyobb sikerekre számíthat ezen a területen.

 

A legnépszerűbb influencer-platformon, az Instagramon leginkább 3 piac a meghatározó: a szépségipar, ételek/italok, illetve sport és fitnessz. Ha a terméked vagy szolgáltatásid beleillik bármelyik kategóriába, az influencer marketing nyerő megoldás lehet számodra. Ha mégsem, az sem jelenti azt, hogy kétségbe kell esned: akár hiszed, akár nem, léteznek például hegesztő vagy éppen kamionos influencerek is! Nem viccelünk, tényleg.

 

Itthon is vannak influencerek?

Vannak bizony! Ott van például a Facebook-király, Kasza Tibi, aki a cikkünk megírásakor átlépte az egymillió like-ot. Innen is gratulálunk neki! Akkor ott van például Rubint Réka, akinek népes rajongótábora van mind Facebook-on, mind Instagram-on. Ő értelemszerűen a fitneszvilágban mozog.

 

Csak hogy pár Youtubert is említsünk, ott van például Dancsó Péter vagy Szirmai Gergely, akik az érdekes és rendkívül igényes videókontentjeikkel a legnépszerűbb videós influencer-eknek számítanak itthon. De nem szabad figyelmen kívül hagynunk a két fiatal tech-mágusból álló TheVR-t sem, akik a tech szcénán belül óriási rajongótáborral rendelkeznek.

 

Természetesen mi csak a legnagyobbak közül emeltünk ki néhány influencer-t, Neked nem szükséges a csúcsról kezdened, hiszen rengeteg kisebb, ám annál ígéretesebb jelöltet találhatsz egy kis kereséssel.

 

Összefoglalás

Mint látod, az influencer marketing egy nagyon is működő dolog, hiszen óriási közönségekhez juttatja el a branded, ráadásul olyan embereken keresztül, akikre felnéznek és rajonganak értük. Fontos, hogy megfelelő influencereket válassz és az is, hogy megfelelő stratégiával és marketing kommunikációval vegyítsd őket. Mi többek között ebben is tudunk segíteni Neked! Bátran jelentkezz ingyenes marketing tanácsadásunkra, amit >>>IDE<<< kattintva érsz el!

 

Ebben a posztban megbeszéltük, hogy...

 

  • Kicsodák az influencerek és mit csinálnak
  • Miért hatékony marketingeszköz
  • Milyen esetekben célszerű élni az influencer-marketinggel
  • Mi az itthoni influencer-szcéna állapota

 

Reméljük, hasznosnak találtad bejegyzésünket és most már tisztábban látod át az influencerek világát!

#YouTube
#Blog
#Piac
#Brand
#Online
#Siker
#Instagram
#Facebook


mi ez?
A marketing, grafika és a webfejlesztése világa napról napra változik. Legyél naprakész és látogass el hétről hétre blog oldalunkra és kövesd nyomon nagyszerű bejegyzéseinket, hogy ne maradj le semmi érdekesről. A tartalmas cikkekk mellett esettanulmányokat, praktikus ötleteket, mini térningeket és lépésről lépésre tartalmakat is megtalálhatsz. Jó böngészést kívánunk!