Válassz domain nevet felelősséggel!

A domain név meghatározása, a honlaptervezés egyik első lépése. Egy mezei tartománynévről beszélünk, amelynek a kiválasztása közel sem olyan egyszerű procedúra, mint azt elsőre gondolnánk. Érdemes többször átgondolni, jól megfontolni, hogy milyen nevet választunk, hiszen a későbbiek folyamán ezen a címen lesz majd elérhető a honlapunk.

 

Mostani bejegyzésünkben a megfelelő domain név kiválasztásáról szeretnénk beszélni egy kicsit. Kitérünk majd az ingyenes és fizetős domainek előnyeire és hátrányira egyaránt, valamint szóba kerül az is, hogy a vállalkozás tevékenységéhez kapcsolódóan milyen domaint érdemes választani. Kezdjük az alapoknál és elsősorban tisztázzuk azt, hogy mégis mi a szösz az a domain név és miért van rá szüksége minden leendőbeli weboldal tulajdonosnak.

 

Mi az a domain név?

A domain név egy interneten használatos egyedi azonosító, amin keresztül a weblapokat érhetjük el. Minden domain két részből épül fel. Nézzük példaként a marketingsoul.hu -t. Ez esetben a „marketingsoul” a domain név és „.hu” pedig az úgynevezett felsőbb szintű domain végződés. Amíg a domain nevet magad választhatod meg - figyelembe véve, hogy még nem létezik-, addig a felsőbb szintű domaineket egy nemzetközi szervezet meghatározása szerint választhatjuk ki.

 

.com – nemzetközi kereskedelmi célú cégek

.hu – Magyarország saját felsőbb szintű tartományneve

.eu – az Európai Unióban található domainek

 

Magyarországon előnyös a .hu végződéssel ellátott domain, mert az emberek ehhez vannak szokva, így könnyebben megjegyzik, azonban a .com presztízs szempontból akár hasznot is hozhat. A .hu felsőbb domain tartományban nehéz jó domaint találni, ugyanis a legtöbbet már rég lefoglalták, azonban .com végződéssel még rengeteg lehetőség közül válogathatunk. Függetlenül attól, hogy milyen felsőbb szintű domaint választasz, még csinálhatsz magyar vagy angol honlapot. A tárhelyet biztosító szerver bárhol elhelyezkedhet, ilyen szempontból teljesen mindegy, hogy melyik mellett döntesz.

 

A testhezálló domain név kiválasztása

Amennyiben fontolgatod a domain bérlést, feltételezhető, hogy valamilyen előre meghatározott célod is van vele. Ezt figyelembe véve kell kiválasztanunk a vállalkozásunkhoz leginkább passzoló nevet.

 

Választhatsz a cég tevékenységére utaló tartománynevek közül, mint pl. okostelefonokolcson.hu, vagy választhatsz olyat, ami a márkanevedet tartalmazza, mint pl. a marketingsoul.hu.

 

A tevékenységre utaló név előnye, hogy értékeli a Google kereső, ugyanis egy bepötyögött „olcsó okostelefonok” kifejezés után, nagy eséllyel a weboldalad tartományneve is ott szerepel majd a találati listán. Hátrány, hogy nem segít a brand kialakulásában. A tevékenységre utaló névvel soha nem tudsz majd saját márkanevet szerezni, azonban keresőoptimalizálás szempontjából kifejezetten előnyös lehet. Azt kell meghatároznod, hogy szeretnél-e saját brandet kialakítani, avagy sem. Fontos, hogy a tevékenységet kifejező domain név könnyen megjegyezhető legyen, illetve mindenki számára egyértelműen utaljon a vállalkozásod céljaira.

 

A márkanevet tartalmazó tartománynév nemcsak egyedi, de a brand kialakulásában is nagyon sokat segít. A sajátossága mellett marketing célzatú reklámnak is tökéletes. Ezek a nevek általában rövidek és egy jó szlogen társaságában pillanatok alatt memorizálhatók. Hátránya, hogy az emberek lusták, ezer felé jára a fejük, ezért nem szívesen jegyzik meg a weblapok pontos elérhetőségét. Könyvjelzőként mentik, vagy a keresési előzményekből töltik vissza az oldalt. Rengeteget kell áldozni a különböző marketing kampányokra és keresőoptimalizálásra, hogy rangos helyezést tudj elérni a Google találati listán. Hosszú távon azonban kifizetődőbb, mint az előbb említett társa. Azt követően, hogy sikerült hírnevet szereznie az oldalnak, a brand megerősödése magától elindul, addig azonban még sok dolgod van.

 

Ingyenes vagy fizetős domain?

Ismét felmerül a kérdés, mi a célod a domain bérléssel? Ha csupán saját magad, barátaid és családtagjaid szórakoztatásának céljából vásárolnál saját domaint, kétség kívül jobban jársz egy ingyenes felülettel. Egy kezdő blogger az ingyenes oldalon is maximálisan kiélheti írói hajlamait, míg egy induló vállalkozásnak feltétlenül szüksége van saját tartománynévre.

 

A fizetős domainek nagy előnye, hogy amíg fizeted a bérleti díjat, addig a Tied. Azt kezdesz vele, amit csak szeretnél. Kedved szerint állíthatod a színeket, a megjelenést, annyi és akkora méretű képet tölthetsz fel, amennyit és amekkorát csak szeretnél – persze figyelembe véve a bérelt tárhely méretét -. Csakis a saját fantáziád szabhat határt a honlapod megjelenésének. Fizetős hirdetések, reklámok segítségével bevételt is tudsz termelni. Egyetlen hátránya, hogy nem ingyenes, viszont ettől sem feltétlenül kell megijedni, hiszen nem egészen két, három Mekis burger menü árából, egy egész évre bérelhetsz magyarországi domaint.

 

 

Domain ellenőrzése

Végig gondoltál mindent, figyelembe vetted a domain választás főbb szempontjait, de mielőtt megpróbálnád lefoglalni a tartománynevet érdemes leellenőrizni, hogy az, amit kiválasztottál, vajon létezik-e már. Ez lesz a legegyszerűbb lépés az egész folyamat során. Lépj fel a domain.hu weboldalára, válaszd ki a kiszemelt felsőbb szintű domaint, a kereső mezőbe pötyögd be a tartomány nevet, majd enter. Ezt követően a rendszer vagy feketével kiírja, hogy a domain nem szabad, vagy zöld felirattal, hogy még nincs regisztrálva. Feltételezzük, hogy megvan a legideálisabb név, ami remélhetőleg szabad is, most irány és foglald le magadnak vagy keress minket és szívesen segítünk!

#Domain
#SEO
#Mobilbarát
#Stratégia
#Siker
#OnlineMarketing
#Vállalkozás
#Weboldal
#Marketing


mi ez?
A marketing, grafika és a webfejlesztése világa napról napra változik. Legyél naprakész és látogass el hétről hétre blog oldalunkra és kövesd nyomon nagyszerű bejegyzéseinket, hogy ne maradj le semmi érdekesről. A tartalmas cikkekk mellett esettanulmányokat, praktikus ötleteket, mini térningeket és lépésről lépésre tartalmakat is megtalálhatsz. Jó böngészést kívánunk!